Blomsterfén i Borgeby: Lär dig göra vackra kransar och buketter



Hitta hit:  Borgeby Slottsväg 13, Lomma. Butiken finns i längorna framför slottet. 

Öppettider: 

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Blomsterfén är en mysig butik i stallängorna utanför Borgeby Slott i Lomma, där du kan handla allt från snittblommor till krukväxter, plantor, fröer, lökar och odlingstillbehör. Här finns också presentartiklar som godis och tvålar, samt vackra krukor, vaser och dekorationer. En stor del av verksamheten är kurser, där du kan lära dig göra kransar, buketter och vackra arrangemang med växter. "Bubbel och blomster" är ett populärt koncept för möhippor, för att fira födelsedagar eller helt enkelt för att samla tjejgänget göra något mysigt tillsammans. Drömmer du om att arbeta med blommor? Hos Blomsterfén kan du prova på att vara florist för en kväll, eller gå en hel floristutbildning på upp till åtta veckor!



Vi hälsade på hos Blomsterfén för att gå en kurs om hur man binder en evighetskrans, och samtidigt få en pratstund med butiksägare Tina Wilkinson.

Hur kom du på idén till ditt företag? 

Blommor har alltid varit min stora passion, så att välja floristutbildningen och bli blomsterdekoratör var aldrig något svårt val för mig. Efter studierna och några år utomlands öppnade jag Blomsterfén i Lund och vi fick snabbt ett gott rykte; vi var uppskattade både för våra produkter och vår personliga service. Det blev många spännande uppdrag för brudpar, till fester och hos företag - oerhört kul, men också intensivt! När jag blev mamma ville jag fortsätta på ett mer flexibelt sätt och valde då att flytta verksamheten hit till de vackra omgivningarna vid Borgeby slott, ett populärt utflyktsmål där det passar perfekt att hålla öppet färre dagar. Resten av tiden kan jag planera mera fritt, i arbetet med kurser och kundbeställningar. 

Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut?

Kurser och utbildningar är det bästa jag vet, att få dela med mig av allt det jag lärt mig under årens lopp och samtidigt träffa nya, härliga människor! Många av deltagarna på våra floristutbildningar söker en ny inriktning i sitt yrkesliv och att kunna hjälpa till med den resan - med kunskap, teknik och praktiska råd - är fantastiskt roligt! Därför kan man säga att de roliga dagarna i mitt yrke är ovanligt många, och det är jag väldigt tacksam för. Att arbeta med blommor innebär också att arbeta nära många av livets viktigaste stunder och fester, så glädjen är helt klart en förmån som kommer med jobbet!

Berätta något roligt som hänt, eller något du lärt dig under tiden du haft ditt företag!

Det är extra kul när någon kommer med en helt ny idé! Som nu i veckan när ett av brudparen som bokat in sig här på Borgeby slott ville ha en kurs tillsammans med alla sina gäster, så att de kunde hjälpas åt att skapa blomsterdekorationerna till festen. Vilken rolig aktivitet, och vilket extra fint minne av bröllopet det kommer att bli!





Blomsterféns evighetskrans - så här gör du!

Många blomsterarrangemang håller kanske inte så länge som man ibland skulle önska, men en av kurserna hos Blomsterfén handlar faktiskt precis om lång hållbarhet! Evighetskransarna hos Tina är nämligen gjorda av blommor som fortfarande är vackra när de torkar. Det gäller att tänka olika storlekar, utseende och nyanser för att få till en fin krans, och vi jobbade med lavendel, eukalyptus, brudslöja, mahonia, limonia och en söt, persikofärgad statice. Innan vi satte igång med att skapa våra egna kransar berättade Tina mera om alla växterna och visade några exempel på hur de olika blommorna kan läggas ihop på ett snyggt sätt i kransen. Det märks att Tina verkligen brinner för att lära ut, och hon bjuder gärna på extra tips och råd om det till exempel är någon av deltagarna som vill veta mera om hur man odlar växterna hemma.


Evighetskransen steg för steg: 

  1. Köp en medelstor bukett med blommor som går bra att torka, eller plocka dem hemma i din egen trädgård.
  2. Ta en bit ståltråd som är dubbelt så lång som den omkrets du vill ha på din krans. Det är viktigt att tråden är lätt att böja och arbeta med, så att du får till en jämn cirkel och dessutom kan tvinna ihop ändorna med varandra. Viker du ståltråden dubbelt innan du formar cirkeln får du en mera stabil krans.
  3. Surra ihop fästpunkten med änden på en rulle med blomstertråd, och låt rullen sitta kvar. 
  4. Klipp lagom stora delar av de blommor du valt, ca 10-15 cm beroende på hur stor kransen är och hur yvig du vill att den ska bli. 
  5. Samla ihop en liten buketter med två eller tre olika sorter dina avklippta blommor och knip ihop den parallellt mot kransen där du fäst din blomstertråd. Surra några varv blomstertråd cirka tre centimeter från stjälkarnas ända. 
  6. Lägg nästa lilla bukett så att den överlappar föregående, så döljer du tråden på ett snyggt sätt. Fortsätt på samma sätt runt hela kransen. 
  7. När du kommit till slutet döljer du sista bukettens stjälkar under den första lilla buketten du fäste på kransen.
  8. Häng upp kransen på dörren eller placera den runt en ljuslykta, och njut!



Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Uppleva natursköna Höje å på en flotte. 
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock