Nillas Tårteri: Vackra bakverk och smakmagi



Hitta hit:  Borgeby Slottsväg 13, Lomma. Butiken finns i längorna framför slottet. 

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Nillas Tårteri vid Borgeby Slott bakar på beställning; här skapas allt från cupcakes, makroner och gräddbullar till kladdkakor och tårtor. Och det är inte vilka tårtor som helst - både smakerna och dekorationerna här hos Pernilla Schöld är verkligen något utöver det vanliga! Som kund har du massor av valmöjligheter, både när det gäller tårtbottnen och smaker på fyllningar och mousse. Allt från vanilj, pannacotta och dulche de leche till choklad, bär och frukt i massor av olika varianter, och blir du osäker på vad som passar ihop får du självklart råd av Pernilla. Bakverken dekoreras med bland annat bär, moussekupoler, figurer i sockerpasta, strössel och ljuvlig marängsmörkräm i vackert spritsade mönster. Det märks verkligen att Pernilla har ett öga för detaljer och kreativa kompositioner! Vi ville nästan inte skära upp den magiska moussetårtan vi fick lov att smaka, där hallon och blåbär samsades om plats med underbara vaniljkupoler, som dekorerats med både blåbärspulver och små blommor. Hallonmoussen var gräddig men ändå fräsch och bottnen bestod av smarrig kokosmaräng. Helt perfekt tyckte min äldsta dotter, som alltid älskat moussetårtor, och resten av sällskapet kunde bara hålla med!

Jag fick en pratstund med Pernilla, som startade sitt företag 2018: 



Hur kom du på idén till ditt företag? 

Jag var 40+ och hade arbetat inom barnpsykiatrin i många år. Jag trivdes egentligen bra med jobbet, som jag idag fortfarande har kvar på deltid. Men jag kunde ändå inte låta bli att undra om det verkligen var så här dagarna skulle se ut resten av mitt arbetsliv. Då dök den plötsligt upp, annonsen om att ett litet café i Kävlinge skulle säljas, och det kändes som ett tecken! Det var så Nillas Café & Tårteri fick sin början. Att både driva café och baka på beställning blev lite för intensivt och jag kände att jag behövde välja. Då blev det bakningen, något som jag alltid älskat att göra! För ett halvår sedan fick verksamheten en nystart som Nillas Tårteri här vid Borgeby Slott. 

Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut? 

Att skapa bakverk är min passion, den enda nackdelen är att det blir lite ensamt ibland i ett enmansföretag som mitt. Jag har insett att jag trots allt är mera social än jag trott, och därför är de allra bästa dagarna på jobbet när jag har möten med kunder, både de som kommer för konsultation och provsmakning, och så klart alla trevliga människor som kommer för att hämta upp sina beställningar. Under tårtkonsultationerna pratar vi igenom önskemål och skapar tillsammans, det är stort att få vara en del av kundernas viktigaste dagar! Gemenskapen här på Borgeby Slott gör också vardagen roligare. Alla vi företagare arbetar mycket ensamma, så våra luncher och fikapauser är guld värda! 

Berätta något roligt som hänt, eller något du lärt dig under tiden du haft ditt företag!

Ja, först och främst har jag lärt mig baka! Till skillnad från många andra som bakar på beställning är jag inte utbildad konditor, utan allt jag kan har jag lärt mig själv. När jag ser något ovanligt i bakningsvärlden använder jag mig av bland annat Youtube för att ta reda på hur man gör. På det sättet utvecklar jag hela tiden min teknik och min kreativitet, så att det aldrig blir tråkigt! Att baka professionellt är också något helt annat än att baka hemma, man behöver få in ett flow och bra rutiner kring de olika arbetsmomenten, för att kunna arbeta mera effektivt. Dessutom lär jag mig hela tiden mera om vad kunderna önskar. Just nu håller jag på att fundera över hur jag ska kunna göra de spontanbesökare som vill köpa med sig något gott glada. Jag har också börjat samarbeta med vår populära lunchrestaurang här på Borgeby Slott, där man nu kan köpa mina bakelser som fika på helgerna!

Sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe här i Skåne? 

Svår fråga, det finns så många mysiga ställen! En av mina absoluta favoritutflykter är att åka till Vallåkra och besöka Tomatens Hus, Miss Alice och Heddas Hus.




Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Uppleva natursköna Höje å på en flotte. 
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock