Trädgårdsbutiken Fjelie: personlig service och trädgårdsinspiration


Hitta hit: Fjelievägen 12, Fjelie

Öppettider: Alla dagar 10-17.00

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Precis vid ingången till Solnäs gård, där Kiviks Musteri har en filial med gårdsbutik och café, ligger en riktig liten pärla, nämligen Trädgårdsbutiken Fjelie. Här säljer väninnorna Johanna och Gitte plantor och bjuder på härlig trädgårdsinspiration! I sortimentet finns allt från buskar och perenner till grönsaker, kryddor och sommarblommor. Här kan du också strosa runt och njuta av vackra krukplanteringar, eller få svar på dina frågor om egna projekt hemma i trädgården. I det lilla växthuset längst ner i hörnan hittar du förslag på vilken typ av växter som trivs i värmen, samt massor av idéer till hur du kan inreda på ett mysigt sätt. Ljuslyktor, kransar och andra vackra ting hittar du inne i tjejernas butik i ladan. 



Vi fick en pratstund med Johanna, som drivit trädgårdshandeln tillsammans med Gitte i över tio år.

Hur kom ni på iden att börja med företaget? 

Gitte och jag jobbade tillsammans på en större plantskola under många år och lärde känna varandra väl. Jag slutade då min man fick en utlandstjänst och vi flyttade till Asien. Under de åren föddes tanken på att starta någon eget den dag vi kom hem igen. Vi bodde bla i Tokyo och var där under jordbävningen 2011. Jag reste hem till Sverige under en månad i väntan på att läget skulle stabiliseras och tog kontakt med Gitte, som just då pluggade och var mellan jobb. Vi kom överens om att vi skulle starta en trädgårdsbutik tillsammans och gav oss ut för att hitta ett bra ställe att hyra. Detta var i mars månad, snön föll och vinden ven. Vi hamnade i Flädie, utanför en charmig skånelänga under en jättelik tall. Ut kom en påpälsad dam som höll på att starta upp den lilla plantskolan för säsongen. Vi berättade vårt ärende och blev efter flera möten och diskussioner lyckliga hyresgäster följande år. Jag behövde dock stanna kvar i Tokyo ett tag till, vilket innebar att Gitte fick starta upp de första månaderna helt själv. Vi hade öppet alla dagar i veckan så hon jobbade 100 dagar i sträck innan jag kom hem och löste av henne. Utan värme, kommunalt vatten och ordentlig toalett! Riktigt bra jobbat, ha,ha! 

Vi stannade i Flädie 7 år och trivdes bra där. Byggde upp en stadig kundkrets och rullade på. Stället låg dock lite avsides och spontana besökare var sällsynta. När Kiviks Musteri köpte äppelodlingen Solnäs gård i grannbyn Fjelie fick vi erbjudandet att flytta vår verksamhet. Växthuset monterades ner och flyttlasset gick ett par kilometer österut. Den gamla verkstaden och en bit av gräsmattan blev vår och här byggde vi upp vår nya trädgårdsbutik. Att sedan fyra år tillbaka vara i ett sammanhang och ta hjälp av varandra känns bra! 

Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut?

Det allra bästa med vårt jobb är att det skiftar med årstiderna och ändras allt eftersom veckorna går. De varma månaderna är så klart att föredra, speciellt nu i maj när äppelträden blommar och hela världen är krispigt grön. Vem vill jobba inomhus då? Våren är mest intensiv men det är också då man har som mest energi. När hösten och mörkret kommer är det tillåtet att ta det lite lugnare och tempot sänks betydligt. Men även det har sin charm. Att vistas utomhus ser vi som en enorm fördel. På våren är det full fart i trädgårdsbranchen och vi fyller butiken med sommarblommor, tomater, kryddor och annat ätbart att odla. Just nu laddar vi för ett jippo nästa helg, med föreläsningar och aktiviteter. Det är kul att vara kreativ, skapa miljöer och möta kunder! Vi hjälper till med att planera rabatter, komponerar krukor, ge tips och råd om allt mellan himmel och jord. Variationen gör att det sällan blir enformigt. Dessutom trivs vi väldigt bra tillsammans och skrattar mycket och ofta!

Berätta något roligt som hänt, eller något du lärt dig under tiden ni haft ert företag!

Ensam är inte stark! Att hjälpas åt och samarbeta som vi gör här på Solnäs gård gynnar alla!

Sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe här i Skåne? 

Jag älskar Tussans badplats i Arild, en dold pärla för dopp i det blå! Vi brukar åka hit en gång om året och då kombinera med andra mysiga smultronställen i nordvästra Skåne.


Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Uppleva natursköna Höje å på en flotte. 
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock