Norrvikens trädgårdar i Båstad

söndag 18 juni 2023


Norrvikens trädgårdar är en stor och vacker park i Båstad, nordvästra Skåne, som länge funnits med på vår önskelista över ställen att besöka. Trädgården har flera olika stilar, bland annat barock-, renässans- och klosterträdgård, samt trädgårdar med orientaliska och japanska influenser. Norrvikens trädgårdar håller öppet under hela sommarhalvåret, och växternas olika blomningstider gör att man kan besöka den flera gånger per säsong och ändå alltid hitta något nytt att upptäcka! Här finns dessutom möjlighet att se spännande utställningar både inomhus och ute i det fria. Vid vårt besök sommaren 2023 var Norrvikens tema "Tidslöst lekfullt". Micael Bindefeld hade dukat upp till fest i orangeriet på ett oerhört vackert sätt och i parken fanns härliga, fantasifulla installationer av Anna Starrén.  På Norrvikens trädgårdar finns även restaurang, café och chocolateria, samt underbara Butik Norrviken med vacker inredning och presenter. Parken brukar även vara öppen i december, med populära, vackra ljusupplevelser som tema.

Norrvikens trädgårdar grundades av hortonom och pomolog Rudolf Abelin (1864-1961), både som en trädgård där han höll på med olika växtexperiment och som ett hem för hans familj. Rudolf Abelin reste mycket och tog med sig idéer från hela Europa hem till Båstad. Han älskade färg och vatten, och skapade trädgårdar som lockade till sig både fåglar och fjärilar. På ett nytänkande sätt kombinerade han mera strikta trädgårdar med skogen runt omkring, som verkligen är påtagligt lummig och storvuxen här på Hallandsåsens sluttning mot havet. De olika stilträdgårdarna, som är inspirerade av olika tidsåldrar och kulturer, ligger i mitten av parken intill vackra Villa Abelin, som var familjens bostad. Rudolf Abelin arbetade också för att utveckla trädgårdsintresset hos andra och sprida kunskap kring både nyttoväxter och estetisk trädgårdskonst. Han föreläste, drev trädgårdsskola, skrev flera böcker, och anlitades även som trädgårdsdesigner runt om i Sverige,

Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Agardhsgatan: Båstads äldsta gata och en sevärdhet med sina låga pittoreska trähus och blommande rosor.
  • Skansenbadet: en strand med ett kallbadhus som är vackert upplyst på kvällarna. Båstad hamn alldeles intill har flera trevliga uteserveringar.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.