Upplev Bjärehalvön - 15 saker att se och göra!


Om vintern ibland är aningen för stillsam så är sommaren helt klart raka motsatsen i Båstad och Torekov, i nordvästra Skåne. Här är stränderna är välbesökta av glada badgäster och kustbyarna lever upp med ett myllrande folkliv. Tennisen, Norrvikens trädgårdar och Birgit Nilssons museum är välkända sevärdheter. Många besökare åker även ut på en tur längs småvägarna på vackra Bjärehalvön, där de mysiga byarna bjuder på gårdsbutiker, loppisar och caféer med vidunderlig utsikt. Letar du dig ut i naturen kan du få uppleva några av Skånes vackraste vyer, både vid kusten och längs Hallandsåsens höjder och dalgångar. 




1. Titta på tennis

Att säga Båstad utan att tänka på tennis är väl helt omöjligt? Hela 66.000 var de besökare som kom till Båstad under Swedish Open i juli 2022, bland annat till den tennisstadion som först byggdes av Alfred Nobels brorsson Ludwig år 1907. Ända sedan 1948 har årliga internationella tennisturneringar anordnats här, och lyckats placerat lilla Båstad med strax över 15.000 invånare på världskartan. Arenan är nordens största utomhusarena för tennis, och många brukar även säga att den är en av världens vackraste! Är det inte tennisvecka  kan du ändå uppleva lite av tennisvärlden, på Sveriges tennismuseum mitt i Båstad. 


2. Upplev Norrvikens trädgårdar

Under slutet av 1800-talet gjorde officerssonen Rudolf Abelin sitt yttersta för att leva upp till omgivningens förväntningar genom att plugga juridik vid universitetet, men i hemlighet drömde han om att bli trädgårdsmästare. Till sist valde han ändå att följa sitt hjärta och utbildade sig till hortonom. Barndomsvännen Ludwig Nobel övertygade honom att flytta till Båstad, som redan då var en populär badort med gynnsamt växtklimat. Här köpte Rudolf sin Villa Abelin, den vita byggnad som många förknippar med Norrvikens trädgårdar, och började bygga upp tematrädgårdarna som vi besökare ännu idag kan njuta av. Både plantor och inspiration hämtade han från sina många resor. Förutom den spektakulära blomningen under sommarmånaderna bjuder Norrvikens trädgårdar också på fantastiska utställningar och installationer, både under sommaren och vid jul. Här finns även en vacker butik, restaurang, chocolateria med café, samt kulturhuset Ravinen.

 


3. Gå i operasångerskan Birgit Nilssons fotspår 

Sveriges genom tiderna mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, kommer från byn Svenstad utanför Båstad. Gården där hon växte upp är nu ett museum om hennes liv. Här kan du se bilder från Birgits uppväxt och små glimtar av framgångarna i hennes internationella karriär. La Nilsson, som hon kallades, sjöng på alla stora operascener i världen och fick bland annat öppna LaScala-operans säsong i Milano 1958. Från museet kan du gå en vandring i Birgits fotspår mellan Svenstad och Västra Karup, där hon ofta träffade vänner i sin ungdom. Det är också vid Västra Karups kyrka som hon idag ligger begraven. 



4. Bada

En av orsakerna till att semesterfirarna älskar Bjärehalvön är havet och de många möjligheterna för härliga bad! På Bjärehalvöns södra sida hittar du större badplatser vid Stora Hult, Segeltorpsstrand och Glimminge Plantering, samt mysiga små badbryggor vid Mäsinge och Rammsjöstrand. I Torekov finns en stor sandstrand, och tar du båten ut till Hallands Väderö hittar du en mysig mindre strand i viken mellan klipporna, precis intill bryggan där Väderötrafiken lägger till. Väster om de restaurangtäta hamnkvareren i badparadiset Båstad hittar du Skansenbadet, där det vackert upplysta kallbadhuset gör kvällarna extra magiska. Från Malens havsbad fortsätter sandstranden norrut längs stora delar av Laholmsbuktens kust. Efter den lilla bron över Stensåns mynning kommer Hemmeslövsstrands badplats. Härifrån är det bara några hundra meter till Skummeslövsstrand och alla de andra stora badplatserna i Halland. 



5. Lev det goda livet i Båstad

Älskar du restaurangliv och shopping? Då är Båstad helt rätt plats! Börja med en promenad förbi Mariakyrkan från 1400-talet och statyn av operasångerskan Birgit Nilsson. Fortsätt ner till tennisarenan och Skansenbadet med det fina badhuset. Här i hamnen äter du gott hos Sand, The Boat House, Papas eller Pepes Bodega. Strosa sedan längs Båstads mest pittoreska lilla gata, Agardhsgatan, med charmig gammal bebyggelse. När du når Köpmansgatan hittar du de flesta av Båstads butiker. Ett stort utbud av restauranger och caféer finns också här, med bland annat Vintage Tapas, Victoria, Bistro Grodlår & Timjan, samt charmiga pärlan Kafé Bokhandlaregården, som ligger lite undangömt på en mysig innergård bakom Bjäre bokhandel. Längre bort mot området Malen finns Verandan i Båstad och Continental Båstad, där du även hittar Petite Olivia och Sveriges mest kända rosetter! Är du i den här delen av Båstad så passa även på att promenera upp till järnåldersgravarna Galta stenar, så får du samtidigt beundra utsikten över samhället och hamnen. 


6. Se lotshuset i Torekov

Torekov är ett mysigt fiskeläge med vindlande små kullerstens gator, där charmiga gamla trähus trängs med blommande stockrosor i juli och augusti. Torekovs kyrka är från 1860 och relativt ny, men den gamla medeltidskyrkan som stod på platsen innan dess var helgad åt jungfru Thora, som även finns avbildad som staty mitt i byn. Enligt en gammal sägen blev kungadottern Thora utskickad på sjön av sin elaka styvmor för att dö. Skeppet sjönk och Thoras kropp flöt i land vid ett stort stenblock nära Torekov hamn.. En blind fiskare hittade henne och lovade att hon skulle begravas i vigd jord. I samma ögonblick som han gav sitt löfte återfick han sin syn, och därmed började lokalbefolkningen tillbe henne som helgon. På Torekovs sjöfartsmuseum kan du se galjonsfigurer och namnbrädor från fartyg som förlist utanför Bjärehalvöns kust. I de fina hamnkvarteren finns glass, och på Hamnkrogen, G.Swensons och Fiskehuset kan du äta gott. Här hittar du även Torekovs gamla lotshus, det välkända lilla gula trähuset på klippan som blivit en symbol för sommar i Skåne. 



7. Ta båten till Hallands Väderö eller Mölle

I Kattegatt utanför Torekov ligger en av Skånes tre öar, nämligen Hallands Väderö. Från Torekovs hamn kan du åka hit ut med Väderötrafikens reguljära turer eller delta i en guidad rundvandring längs öns fina små stigar. Idag finns det inte längre någon permanent bosättning på Hallands Väderö, men sommartid hyrs de tidigare fyrvaktarbostäderna ut som semesterboenden. Ön är även en av Skånes viktigaste viloplatser för sälar, och Väderötrafiken anordnar mysiga sälsafariturer där du kan titta på de fascinerande djuren på lagom avstånd utan att störa. Får du inte nog av de dramatiska klippkusterna här i den nordvästra delen av Skåne? Då kan du åka ut på en längre båttur ända till Mölle, som ligger på södra sidan av Bjärehalvöns sydliga tvilling, Kullahalvön. 


8. Vandra i mäktiga landskap

Bjärehalvön har många naturreservat och vandringsleder med vacker och varierad natur. Grevie backar bjuder på ett vackert kuperat landskap, och i dalen slingrar Tinabäcken sig sakta fram. Som om det inte vore nog är även utsikten mot Skälderviken magisk. Sinarpsdalen, Lyadalen och Axeltorps skogar har liknande landskap, men med djupare raviner och brantare backar. Missa inte utsikten från höjden Brattenborg! Närmast kusten är det istället en kargare och mera dramatisk natur som lockar, när branta klippor, rullstensstränder, raukar och grottor möter havet vid naturreservaten Hovs Hallar och Dagshög. Naturreservaten har egna vandringsslingor, och runt Bjärehalvön finns även över 5 mil av Skåneleden. 


9. Hitta en utsiktsplats med god fika

Mötet mellan en hög rullstensås och havet kan inte bli annat än vackert, det märker du snabbt när du kör runt på Bjärehalvöns småvägar. Detta har även många caféer tagit fasta på. Några välbesökta fikaställen där du kan sitta länge och beundra den vidunderliga utsikten är Solbackens våffelbruk, Kattviks café, hembygdsparkens café i Boarp, Café utsikten och lyxiga cafe Killeröd. Du kan också köpa med dig något gott, till exempel från Knut Jönssons Bageri i Båstad, och köra upp till Italienska vägens rastplats. Här är det många husvagnar och husbilar som stannar till för en fikapaus med magiska vyer! 


10. Cykla eller promenera längs banvallen Båstad - Grevie

Tåget som nu för tiden åker genom Hallandsåsen gick tidigare över den, längs en järnvägssträcka som var känd som en av Sverige vackraste. Här slingrade sig järnvägen brant uppför åsen från Förslöv till Grevie, och sedan nedåt igen mot Båstad. Färden gick genom mestadels öppna fält, med sagolik utsikt över höjder, dalgångar, havet och de byar som ligger inbäddade i landskapet. Lyckligtvis kan du fortfarande uppleva allt detta längs den gamla banvallen, men istället för räls är det till fots eller på cykel du tar dig fram. 


11. Besök en gårdsbutik: Solmogna bär och grönsaker, eller sjävplockade blommor!

Få saker går väl upp mot färska, närodlade grönsaker? Åk ut på Bjärehalvöns mysiga småvägar och besök gårdsbutikerna Bjärås, Östergårds, Olastorps, Rammsjögårds och Lindegrens, samt Grönsakshallen. Hos Äpplelunden hittar du lammkött och ullprodukter, och  Ebbessons gårdsmejeri har egen mjölk, yoghurt och fantastiskt goda ostar. Gillar du självplockning? Hos Bjäre bär kan du plocka hallon hela juli och en bit in i augusti, och när äppelsäsongen kommer finns även självplock hos Kattviks fruktodling. 

Något som vi tycker gör att semesterboendet känns extra hemtrevligt är en fin blombukett! Om vi kommer ihåg det packar vi ner en vas hemifrån, och om inte går vi gärna på loppis för att leta efter en. Blommorna handlar vi vanligtvis hos en lokal florist, men här på Bjärehalvön finns något ännu roligare, nämligen Blomfältet vid Mylte Gård, där du själv kan plocka dig en egen bukett!



12. Prova glamping med familjen

Vill du glampa med barnen? Då är Båstad Camping precis rätt ställe! I de stora safaritälten, med dubbelsäng, enkelsäng och möjlighet för två extra sängar får upp till fem personer plats. I de mindre Balitälten bor tre personer bekvämt. Glampingområdet ligger lugnt i campingens bortre hörna, med en äng som närmsta granne. Härligt att slå sig ner här på tältets egna terrass och njuta av stillheten! Det är nära till ett av servicehusen, med fräsch toa, dusch, kök och tvättstuga. I servicebutiken hittar du allt du kan tänkas behöva och till frukost finns härliga nygräddade bullar. På campingen finns även en restaurang med uteservering och en liten scen för kvällsunderhållning, samt äventyrsgolf, spelplan, lekpark, trollstig och ett charmigt minitåg!


13. Besök en vingård

Halvöarna här på Skånes västkust har ett ovanligt gynnsamt klimat för vinodling, och nästan längst ut på Bjärehalvö ligger Thora vingård - bondgården som blev vinodling! Här tillverkas Pinot Noir och Solaris kommersiellt. Under sommaren kan du även delta i en guidad promenad i den vackra vingården och avsluta turen med en spännande vinprovning.



14. Stöp egna ljus eller lär dig göra blomsterarrangemang

Mot Rammsjö och Bjärehalvöns sydvästra sida hittar du Ljuskällan på Bjäre, en fin liten gårdsbutik med handstöpta ljus i vackert sammansatta arrangemang, samt blommor och dekorationer. Här finns garanterat de mest uppskattade presenterna! Eller varför inte en fin souvenir till dig själv, som förgyller kvällarna när sensommaren går mot höst? Är ni ett gäng kan ni även boka in er på en trevlig ljusstöpningskurs eller lära er skapa egna blomsterarrangemang.


15. Handla från lokala företagare

I Båstad och på Bjärehalvön finns massor av möjligheter för shopping! Hos populära Butikerna på Gården hittar du Tant Gröns delikatessbutik och Elin & Arvids kläder och accessoarer. Sommartid finns här även en saluhall med lokalt mathantverk. Ladan i Boarp är ett stort och välbesökt lågprisvaruhus, och in anslutning till detta ligger också klädbutiken Klä Dej, Design House Stockholm och fiket På Kanelen. Tvärs över gatan finns anrika Vävaren i Båstad, som gjort härliga linnetextilier till kök och hem sedan 1949. 

Bjärechips har nog de flesta skåningar ätit till fredagsmyset, och till fikat är det alltid gott med en kall Englamust från Kattviks fruktodling. Övriga tillverkare och företag som tar fram produkter i egen design är Teddyfabriken med söta gosedjur, Båstad tvål med småskalig tillverkning av underbart doftande tvålar och Bjäreolja med kallpressad rapsolja. Den snyggaste och smartaste stormljusstaken görs av Kattvik Design, familjeföretaget som kläckte den briljanta idén under en blåsig picknick i hamnen. 

På Bjärehalvön finns även goda möjligheter för en heldag eller två med loppisrunda! Rutigt och randigt i Grevie, KISEK antikt och secondhand, Rammsjö loppis, Båstadportens loppis och Loppisladan i Förslöv är några populära ställen. Idrottsföreningar som driver härliga loppisar med stora fyndchanser är Båstad GIF loppis, Västra Karup VKIF loppisbutik och Grevie GIK loppisbutik.  

Hinner du bara med ett besök i Båstad den här gången? Ingen fara, här har vi samlat våra bästa tips på saker att se och göra i centrala Båstad! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock