St Ibbs kyrka på Ven


St Ibbs kyrka hittar du på de vackra höjderna ovanför färjeläget i Kyrkbacken på Ven, den skånska lilla paradisön mellan Sverige och Danmark. Kyrkan är tillägnad Sankt Jakob, och namnet Ib är en äldre dansk kortform av namnet Jakob.

St Ibbs kyrka byggdes på 1200-talet och är den enda av Vens två kyrkor som fortfarande är i bruk. Kyrkans äldsta del byggdes av köpmän och fiskare som kom till Ven när sillfisket och handeln kring den var som störst. Kyrkans dopfunt är också från 1200-talet och är gjord av norsk täljsten. Taket över dopfunten är något nyare, med anor från 1600-talet. I början av 1400-talet byggdes kyrkan ut österut. Det nya långhuset blev smalare och lägre än kyrkans äldsta del. Samtidigt byggdes koret, och ett torn. Södra entrén fick en liten kringbyggnad. Från början var det bara män som fick lov att gå in här, och änu idag kan man se spår efter kvinnornas ingång på kyrkans norra vägg.  Även nya kyrkovalv byggdes, och utsmyckades med målningar som nu varsamt tagits fram igen.  Kyrkans predikstol och bänkinredning är från 1700-talet. Kyrkan hade även ett klocktorn, men det flyttades senare till sin nuvarande plats i Tuna by. Under 1800-talet fick kyrkan en egen orgel. 



St Ibbs kyrka, med sin historia och fantastiska utsikt över sundet, är idag ett av Vens mest populära besöksmål, och även en mycket populär plats för vigslar och dop. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock