Christinehofs slott i Andrarum


I Andrarum strax väster om Kivik ligger det gyllengula barockslottet Christinehof, med tre våningar, två flyglar och tillhörande stall. Slottet uppfördes av Christina Piper år 1741, nästan 25 år efter att hon blivit änka till Karl XIIs minister Carl Piper, som dog i fångenskap hos den ryske tsaren. Christina var nu inte bara förvaltare för flera slott och gårdar, utan även företagsledare för Andrarums alunbruk, som var ett av sin tids skånska storföretag. Slottet var hennes bostad medan hon övervakade verksamheten, vilket hon gjorde med stort engagemang. 

Idag håller föreningen Christinas Wänner slottet öppet från maj till oktober, med mysig slottsbutik, café och uteservering på borggården, intressanta föreläsningar och roliga evenemang. Varje dag håller de även berättarvandringar, klädda i härliga, tidstypiska 1700-talskläder. På slottet finns permanenta utställningar om traktens historia och de personer som levt på Christinehof, men även spännande tillfälliga utställningar. Under vårt besök såg vi bland annat "Århundradets kärleksskandal", som handlade om kärleken mellan den unga änkegrevinnan Ebba Piper och rikskände poeten Carl Snoilsky, samt "Rockslottet", om Christinehofs 25 år som koncertplats för både svenska och internationella artister. Dessutom var föreningen Skånes Caroliner på plats och höll exersis med vaktpostsbyten. 

Med slottet som utgångspunkt kan du även vandra i Christinehofs ekopark, samt besöka det gamla bruket där populära Kaffestugan Alunbruket finns idag. 



Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock