Kaffestugan Alunbruket - Skånes äldsta kaffestuga



I en charmig gammal korsvirkeslänga i Andrarum ligger Skånes äldsta kaffestuga, Kaffestugan Alunbruket. Särskilt sommartid är den en välbesökt liten pärla, och den mysiga trädgården fylls av utemöbler, där borden dukas med traditionella rödrutiga dukar. Huset byggdes som en arbetarbostad för de som jobbade på bruket i början av 1700-talet, och hela den lilla byn är idag kulturminnesmärkt.

I början av förra seklet blev de röda sandbackarna i den nerlagda bruket ett populärt utflyktsmål, och 1930 började Hilda Nilsson servera besökarna kaffe och kakor i sitt hem. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i fjärde generationen, och ännu idag bakas allting från grunden. Många av recepten är faktiskt från Hildas tid, samtidigt som familjen gärna utforskar nya smakkombinationer att överraska sina gäster med. Här finns även en Bed & Breakfast med bekväma sängar och generös frukostbuffé. Många av nattgästerna är vandrare eller cyklister på upptäcktsfärd i Verkaåns naturreservat, där lederna Skåneleden, Backaleden och Sydostleden alla passerar Alubruket. 

Vi kombinerade vårt besök med en guidad tur på Christinehofs slott, som man når längs en stig på ca 1,5 km från kaffestugan, samt en vandring i Christinehofs ekopark. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock