Stämningfull julmarknad på Högestad gods


Julmarknaden på Högestad gods är en traditionell julmarknad som arrangeras av Ystads IF Handboll varje år. Ett perfekt evenemang för att komma i julstämning och uppleva en vacker miljö!


Julmarknaden huseras i en av godsets stallängor, och brukar samla ett 50-tal utställare. Här hittar du allt från handarbete och träsmide till smycken, ljus, halmslöjd och antikviteter. Dessutom finns det ofta ett stort utbud av ost, honung, bröd, senap och annat mathantverk som hör julen till. Marsipanstänger, ett par gamla tomtar och en och annan julklapp fick följa med oss hem i år. På marknadens café finns julfika med goda mackor, våfflor och julchoklad, och ute på gården grillar föreningen korv.



Högestad gods är en herrgård som ligger mellan Ystad och Tomelilla. Tillsammans med Christinehofs slott bildar godset Sveriges största enskilda skogs- och lantbruksverksamhet, med en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Det är ett vackert arv från en av svenska historiens främsta kvinnliga entreprenörer, nämligen grevinnan Christina Piper. När hennes man Carl Piper tillfångatogs i Ryssland på 1700-talet förvaltade Christina, som på den tiden var en ung fembarnsmamma, själv hela egendomen och drev både gårdarna och ett alunbruk med stor framgång. Idag används Högestad gods även för bröllop, konferenser och evenemang som denna årliga julmarknad.    

Se en översikt över Skånes julmarknader eller läs mera om de skånska julmarknader vi har besökt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock