Tura till Helsingör



När jag flyttade från Finland till Köpenhamn för nästan 20 år sedan låg mitt första jobb strax utanför Helsingör, så i den här mysiga lilla kuststaden på Nordsjälland har jag spenderat många eftermiddagar och kvällar, och det är alltid lika trevligt att komma tillbaka!

Sundsbussarna eller Öresundslinjen tar dig från centrala Helsingborg tvärs över sundet på knappa 20 minuter, och att åka över och spendera några timmar i Helsingör  är ett populärt sommarnöje för såväl oss som bor i Skåne som turisterna. 

I Helsingör hittar du ett mysigt historiskt centrum, där shopping och uteserveringar samsas med stadens vackra historiska arv, som sträcker sig ända till tidigt 1400-tal. Förutom att gå i butiker, dricka danskt öl eller äta smörrebröd och röd pölse kan du botanisera bland antikviteter, konsthantverk, danska ostar, olika sorters alkoholhaltiga drycker och mängder av härliga blommor. Helsingör är också en perfekt stad för att bara strosa runt och uppleva mysiga gränder, färgglada hus och fina väggmålningar. 

Går du en bit utanför centrum hittar du en vacker domkyrka, Sankt Olai Kirke, samt det pampiga klostret Vor Frue Kloster. Längre ner mot hamnen finns kulturhuset Kulturvaerftet, med allt från bibliotek, konstutställningar och evenemang till välbesökta uteserveringar. Här finns också ett modernt sjöfartsmuseum nedsänkt i en stor fartygsdocka, färgglada fyrar, gamla båtar och fina skulpturer. Det är också här vid hamnen som Helsingörs stolthet ligger, nämligen slottet Kronborg som blev känt genom Shakespeares tragedi om prins Hamlets öde. Slottet, som är med bland UNESCO's världsarv, byggdes 1420 av kung Erik VII, för att tillsammans med Kärnan i Helsingborg användas för att försöka ta kontrollen över entrén till hela Östersjöregionen. Idag är slottet både ett historiskt museum och en plats för evenemang och konserter. I ett valv i slottskällaren finns en staty av hjälten Holger Danske, som enligt legenden slumrar här nere ända tills Danmark en dag är i fara och hans hjälp åter behövs.

Att tura till Helsingör är perfekt för en trevlig heldagsutflykt, oavsett om du gillar shopping och småstadsliv eller kultur och historia. 

Populära inlägg