Österlen lyser uppe i Sandhammarens Fyr

Sandhammarens fyr på Skånes sydostspets är ett imponerande landmärke. Fyren reser sig stolt över tallskogen, precis intill badstranden Sandhammaren. Men Sandhammarudden är inte bara ett populärt badparadis, utan platsen är också känd som en av de största skeppskyrkogårdarna i hela norra Europa. Här har vinden, vågorna och sandrevlarna alltid gjort det lite extra tufft för segelfartygen. Redan 1831 satte man upp en provisorisk koleldad fyr, för att försöka varna sjömännen för de faror som lurade. 


Det fyrtorn vi ser idag byggdes 1862 och var ursprungligen en dubbelfyr med två likadana 29 meter höga pelartorn. Idag finns endast det ena tornet kvar. Under sommaren är fyrtornet öppet, och då kan man klättra upp och beundra Sandhammarområdet från ovan. Tallskogen närmast fyrtornet övergår i sanddyner, för att sedan bli den breda sandstrand som möter Öresund. Utsikten är verkligen magisk och är väl värd ansträngningen att klättra upp för alla trappstegen. 

Vi besökte fyren under helgens Österlen lyser. Vilken fantastisk upplevelse det var, att stå där på fyrens balkong och blicka ut över skogen och havet i både månens och strålkastarens sken! 


Intill fyren finns ett besökscenter i det som tidigare var maskinhus, och här kan du se bilder på fyrar i hela världen. I närheten finns även en gammal livräddningsstation, som inrättades av kung Oscar på under slutet av 1800-talet och idag är ett museum. Spännande berättelser och trevliga guider träffade vi här! 

Om Österlen lyser

Österlen Lyser är ett stämningsfullt evenemang, som hålls en helg i början av november varje år. De här dagarna håller företagarna på Österlen öppet till långt in på kvällen, och tillsammans skapar de en vackert upplyst helg i höstmörkret. Centrum för festligheterna är den ort som väljs ut till "årets ljusby", där invigningstal, framträdanden och shower hålls. Gallerier, ateljéer och butiker välkomnar besökare med inbjudande belysning, caféerna och restaurangerna serverar godsaker som passar årstiden, och många av samhällena är vackert dekorerade med pumpor, höstblommor och marschaller som lyser upp vägar och torg. Läs mer och se programmet här!


Vill du se mera av Österlen, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 40 saker att se och göra på Österlen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock