Blomfältet på Bjäre - väninnorna som blev blomsterodlare!



Hitta hit: Möllhultsvägen 117, Båstad.

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete. 

Vid jordbruket Mylte Gård ligger Blomfältet på Bjäre, ett av Skånes största fält för självplockning. Ett blomsterhav på hela 4500 kvm hittar du här under högsäsong! Hos väninnorna Marina och Elin, som driver verksamheten tillsammans, kan du strosa runt i lugn och ro och sätta ihop en egen fin bukett. Utbudet variera enligt säsong, i april och maj är det tulpaner som gäller, och i juni kommer klint i massor av vackra färger. Senare under sommaren är hela fältet en explosion av färger och underbara dofter, när zinnia, dahlia, riddarsporre, gladiolus, aster och rosenskära står i full blom. Vill du ha något extra stort och pampigt i vasen kan du sätta in en solros eller två i din bukett. I ett mysigt litet butikshus precis vid parkeringen både börjar och avslutas självplockningen. Det är här du hämtar en sekatör och korg innan du går ut i fältet, och det är även här du binder ihop din bukett, med snöre, omslagspapper och Blomfältets snygga klistermärke. I butiken kan du dessutom köpa med dig Mylte gårds färska grönsaker, eller en god glass.



Vi ställde några frågor till supertrevliga Marina och Elin:

Hur kom ni på idén att börja med ert företag?

Våra män är kusiner, och vi känner varandra sedan många år tillbaka. Dessutom jobbar vi på samma förskola, Marina i köket och Elin som förskolelärare. Vi har länge pratat om att vi ville göra något mer, ha ett roligt projekt ihop. Blommor har vi alltid gillat! Marinas man äger Mylte gård, och vi tjatade länge på honom om att få låna en bit av marken. Till sist gick han med på det, även om han inte riktigt trodde på idén. När sommargästerna började hitta hit blev han lika entusiastisk som vi och nu är det nästan han som pushar oss att odla på större ytor varje år! Vi har självklart en stor fördel av jordbruket, då vi har tillgång till alla maskiner vi behöver. Dessutom är våra män är också fantastiskt duktiga på att hjälpa oss, utan dem hade det aldrig blivit så här bra! 


Hur ser en extra rolig dag ut på jobbet?

Att kunna vara ute i friska luften och njuta av lugnet, samtidigt som vi pratar om allt mellan himmel och jord, gör egentligen varje dag på fältet rolig. De allra bästa dagarna är så klart högsommardagarna när fältet står i full blom och parkeringen är fylld med besökare nästan från morgon till kväll. En del självplockare är snabba, för dem tar det max fem minuter att välja vad de vill ha. Andra strosar runt länge och planerar sin bukett. Det är också kul när någon besökare kommer med förslag, till exempel var det en tjej som planerade ett dop och ville få tag på blåa blommor. Att hitta bra sorter för fina färgteman är en kul utmaning! När man lägger ner all den tid på ogräsrensning som vi gör blir man också extra glad när någon kommenterar att det är välskött och snyggt i raderna. Ibland stannar folk till här bara för att fotografera, och det känns också som ett fint kvitto på att fler än vi tycker att det är en vacker plats. 


Berätta något kul som hänt, eller något ni lärt er under tiden ni drivit och byggt upp förtaget!

Vi måste erkänna att vi insåg hur lite vi visste om olika blommor när vi precis börjat, och detsamma gäller företagande. Men vi har läst på, och idag kan vi både vårt sortiment riktigt bra, och har koll på det mesta man behöver veta för att driva företag. Det gäller också att våga prova på nya saker och utveckla verksamheten. Ifjol kom vi på att vi kunde ha skymningsplockning för alla som har svårt att hinna komma hit dagtid. Det blev väldigt stämningsfulla och annorlunda kvällar! 


Och sist men inte minst, vilket är ert bästa smultronställe här i Skåne? 

Vi har två smultronställen, och tro det eller ej, vi besöker dem oftast tillsammans. Vi arbetar ihop, driver företag ihop och umgås även på fritiden, det är egentligen bara när vi sover som vi är på olika ställen, haha! Smultronstället i vardagen är bryggan vid Mäsinge strand här alldeles i närheten. Dit går vi gärna efter en lång eftermiddag med ogräsrensning. Vårt andra smultronställe är Västersjön. Här kan man bada, och så har Elin och hennes man båtplats och motorbåt. Så ofta vi hinner åker vi hit med våra familjer för att åka vattenskidor!


Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Tennisstadion och tennismuséet: Båstad är känt för sin årliga tennisturnering, Swedish Open, som hålls på Båstad Tennisstadion. Året om kan du ta del av tennisstadens historia på Båstads Tennismuseum.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock