Vittskövle slott


Idag tog vi en promenad vid Vittskövle slott, som är en av de mest välbevarade renässansborgarna i Sverige. Slottet ligger i Vittskövle i Kristianstads kommun, strax söder om Åhus.  

Ett slott i trakten kring Vittskövle fanns redan på 1200-talet. Det kallas först Egeside gård, efter två bröder som ägde det. Kring slutet av 1200-talet övertogs det av Gregorius Withskutlae, och därmed fick det sitt nuvarande namn. Det ursprungliga Vittskövle slott låg dock omkring 4 kilometer nordöst om dagens slott, vid Helgeåns utlopp. Senare kom slottet i den mäktiga danska familjen Brahes ägo och på 1400-talet utsattes det för ett stort anfall, då änkeslottsfrun Holmegard Holgersdatter tvingades försvara Vittskövle mot ett anfall från kung Karl Knutssons trupper.

Det var Jens Axelsson Brahe som under 1500-talet rev det gamla slottet och istället byggde upp dagens Vittskövle, som blev en fyrlängad försvarsborg i tre våningar, med två hörntorn och kanoner i alla riktningar. Några hundra år senare brann det nordvästra tornet och den fina spiran byggdes då till, i romantisk medeltidsstil. Parken och trädgårdarna skapades av nästa ägare, familjen Barnekow, som lyckades imponera på självaste Carl von Linné under hans skånska resa i mitten av 1700-talet: "ett präktigt gods med väggar klädda av murgröna, sköna häckar av avenbok samt aprikoser, persiker, kvitten och vinrankor", skrev han bland annat.


Godset, som är nästan 3000 hektar stort, och ägs idag av familjen Stjernswärd. Slottet är privat bostad, men parken är öppen för allmänheten. Här kan du se slottet på nära håll, eller njuta av en trevlig picknick på de stora gräsytorna. Intill parkeringen finns Snäckan och Snurran, en fin liten självservicebutik med hembakat, honung från trakten och äkta Widtsköfle-senap, enligt gammalt recept. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock