Agardhsgatan, Båstads äldsta gata


Båstad är den största orten på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. En riktig skånsk sommarstad, där befolkningen på nästan 16.000 invånare nästan tredubblas i juli och augusti, med fyllda uteserveringar och en livlig shoppinggata som resultat. Den 9 juni 1870 var det betydligt mindre trevligt i Båstad, för då började det brinna i ett färgeri intill Mariakyrkan, och elden spred sig snabbt mellan alla de gamla trähusen med halmtak. När man till slut lyckade släcka branden var hela 500 personer i staden utan bostad. Husen på en gata i stan klarade sig dock, och idag är Agardhsgatan en populär sevärdhet, med sina gamla, färgglada hus och vackra rosor. Här finns några av Båstads äldsta byggnader. Mest kända är textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms hem och verkstad och Agardhska gården, som ägdes av fabrikören Jürgen Agardh och senare hans son Carl Adolph, som blev känd akademiker i Lund.    


Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Tennisstadion och tennismuséet: Båstad är känt för sin årliga tennisturnering, Swedish Open, som hålls på Båstad Tennisstadion. Året om kan du ta del av tennisstadens historia på Båstads Tennismuseum.
  • Skansenbadet: en strand med ett kallbadhus som är vackert upplyst på kvällarna. Båstad hamn alldeles intill har flera trevliga uteserveringar.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock