Borgeby slott: Vacker park och mysiga butiker



Borgeby slott i Lomma är ett mysigt utflyktsmål, med en vacker park, flera mysiga butiker lunchrestaurang och möjlighet att hyra kanot eller roddbåt för en tur på natursköna Lödde å. Här kan du strosa runt i parken, gunga i trädgungorna och beundra utsikten över ån. Extra vackert är det i maj, när de stora magnoliaträden blommar! I längorna utanför slottet hittar du mysiga butiker och en populär lunchrestaurang som har uteservering med utsikt mot slottet sommartid. 

  • Butik Porttornet är en livsstilsbutik med unika inredningsdetaljer, keramik, textilier och delikatesser. 
  • Hos Blomsterfen kan du handla blommor eller lära dig göra kransar och fina arrangemang. 
  • Winther's har noga utvald vintageinredning från olika tidsepoker, för dig som vill skapa en personlig stil hemma. 
  • Är det något speciellt ni ska fira under semestern? Passa då på att beställa en vacker tårta eller cupcakes hos Nillas Tårteri
  • Ni kan också får er dag förevigad hos fotograf Jessica Lingerts



Borgeby slott har en spännande historia! För över tusen år sedan hade Harald Blåtand en typisk rund vikingaborg i trä på den plats där man senare lät uppföra slottet. Ån var nämligen en viktig farled för handel med varor. De stenbumlingar man ännu idag ser i vattnet utanför Lödde åmynning är daterade till senare delen av vikingatiden, då man tror att de fungerade som en hamn där varor lastades om från stora skepp till mindre båtar. 




Under 1000-talet var borgen ett center för mynttillverkning. Av de byggnader vi ser idag är porttornet, som byggdes på 1200-talet, äldst. Kapellet och den fristående tornbyggnaden tillkom under medeltiden, då Borgeby slott tillhörde ärkebiskopen i Lund. Tornet var biskopens privata bostad, och kallas ännu idag för "Börjes torn" efter en ärkebiskop som hette Birger Gunnersson. I närheten av slottet finns Borgeby kyrka, som även den hade en föregångare i trä på vikingatiden. De äldsta delarna av dagens stenbyggnad är från 1200-talet. Runt slottet och kyrkan gick en mur, och innanför denna bodde slottsherrens undersåtar i egna små hus. Enligt sägnen ska det finnas en underjordisk gång mellan slottet och kyrkan, men än så länge har ingen lyckats hitta den! Idag finns istället kärleksstigen, en mysig liten skogsstig mellan slottet och kyrka, som används flitigt av både besökare och bröllopspar.

Vill du ut på äventyr längs Lödde å är Borgeby slott en bra utgångspunkt, för här hyr nämligen Åboden ut kanoter, roddbåtar, SUP boards och fiskespön. Ån sträcker sig ända från Ringsjön i mittskåne till norra Lomma och grannkommunen Löddeköpinge, där den och mynnar ut i Öresund.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock