Barnsemester i Skåne - 15 saker att se & göra!


Vad kan man hitta på att göra tillsammans med barnen här i Skåne?  Här kommer våra tips på besöksmål och aktiviteter för en mysig familjesemester! 


1. Bada och lev strandliv! 

Skåne har över 50 mil kuststräcka, många små sjöar och några av Sveriges allra vackraste badplatser! De mest populära stränderna från öst till väst hittar du i Åhus -Yngsjö, Haväng, Knäbäckshusen, Sandhammaren, Ystad, HöllvikenFalsterbo-Skanör, Malmö, Lomma, Borstahusen, Helsingborg, Ängelholm, Vejbystrand-Stora Hult och Båstad. En del av de stora stränderna är riktiga badparadis, med möjlighet att hyra SUP -bräda, åka ut med trampbåtar eller kitesurfa, och ett stort utbud med restauranger, fika och glass.  Några av våra mindre välkända favoriter är exotiska Vombsjöns badplats i Sjöbo, Odensjön vid Söderåsen, Dalby stenbrott och Josefinelust klippstrand på Kullaberg.


2. Paddla kanot!

Skåne har flera sjöar och åar där man kan hyra kanot eller kajak för en härlig paddeltur. Uthyrare hittar du till exempel vid Ivösjön, Åhus, Malmö, Borgeby, Löddeköpinge, Stockamöllan, Ljungbyhed, Ven, Kullaberg och Ängelholm. Handla något gott – gärna lokalproducerat från en gårdsbutik i närheten – och ha en mysig picknick på en kanotrastplats! Ett härligt minne för oss är paddlingsturen på Snogeholmssjön, där vi gled fram bland näckrosor precis intill Snogeholms slott, och sedan tog i land på en liten sandstrand och dukade upp fika på picknickfilten. 



3. Besök slott, borgar och kyrkor!

Skåne har över 170 slott och herrgårdar, men långt ifrån alla är öppna för allmänheten. Några slott där ni kan gå in och titta på både historiska rum och andra utställningar är Malmöhus slott i Malmö, Torups slott i Svedala, Svaneholms slott i Skurup, Bosjökloster i Höör, och Sofiero slott i Helsingborg. Maltesholms slott är stängt, men däremot är parken öppen och längst bort i den ena hörnan finns en mysig skogsstig och små skyltar med berättelser om trollen som bor där. Glimmingehus i Hammenhög har öppet dagligen och sommarens höjdpunkt är medeltidslägret i juli, där ni kan uppleva hur livet i borgen såg ut på 1400-talet. Tornet Kärnan är det enda finns kvar av Helsingborgs stora medeltida borg. Gå upp för de 146 trappstegen, så belönas ni med en fantastisk utsikt över Öresund och Danmark! Även kloster och kyrkor är kul att besöka, Ystad kloster är idag ett fint museum och under pampiga Lunds domkyrka finns en spännande krypta att gå ner i, där jätten Finn bor! 


4. Dagsvandra, eller bo i skogen ett par dygn! 

Skåne är ett riktigt paradis för vandring och friluftsliv! Skåneleden består av 140 mil vandringsled, där ni kan uppleva allt från havskust och sjöar till öppna betesmarker och djupa skogar, i både flack och kuperad terräng. Fina vandringslingor finns även i Skånes tre nationalparker Söderåsen, Stenshuvud och Dalby Söderskog, samt i de över 350 olika naturreservaten.  Läs på om de olika sträckorna innan ni ger er ut, för det finns massor av möjligheter att göra turerna extra roliga genom att vandra förbi slott, borgar, fornlämningar, fyrar eller det unika konstverket Nimis. Ni kan också spana in några spännande bergstoppar att bestiga, till exempel i Stenshuvud och Skäralid. Även i Skåne har vi faktiskt vattenfall: Hallamölla utanför Eljaröd, Forsakar utanför Degeberga och Stäntremölla utanför Rörum. Att sova ute en natt eller två blir ett extra spännande äventyr! Vill ni inte ha tält med er kan ni leta upp ett vindskydd att bo i, med hjälp av Skåneledens kartverktyg. 



5. Åk på en båttur! 

Att åka ut på vattnet är alltid en speciell upplevelse och här i Skåne finns många olika möjligheter: Tumlarsafari med speedboat på Kullaberg, en tur med trampbåt eller motorbåt på kanalen runt Malmö, en segeltur med det gamla skonertskeppet Klara Marie i Skillinge, safari i Vattenrikets åar och sjöar kring Kristianstad, räksegling med skonaren Nina i Helsingborg, en tur med flotte längs Höje å i Lomma eller en båttur med vackra vyer mellan Båstad och Mölle. Från flera olika hamnar kan ni även åka ut på fisketurer på Öresund, bland annat Limhamn, Barsebäck, Rå och Helsingborg. Klipporna runt Hallands Väderö är populära viloplatser för sälar, och en av de mysigaste båtutflykterna vi gjort är en sälsafaritur, som utgår från Torekov.  



6. Besök en ö! 

Skåne har tre större öar som ni kan besöka: Ivö i Ivösjön, Ven utanför Landskrona och Hallands Väderö utanför Torekov. På Skånes största ö, Ivö, kan ni cykla eller vandra och uppleva fantastisk natur, bland annat urbergskullen Ivö klack på 130 meters höjd över havet. Här hittar ni också Biskopskällaren, en kvarlämning av medeltidsborgen Ivöhus. Ven är ett riktigt turistparadis, med mysiga små kustbyar, stränder, restauranger, butiker och glass. En populär cykel- och vandringsled på ca 11 km går runt hela ön, och över 1500 gula cyklar finns att hyra. Hallands Väderö har bara ett fåtal hus som tidigare var fyrvaktarbostäder, men som idag hyrs ut som semesterboende. Här finns flera stigar att vandra längs, en badstrand och en sommarkiosk. 


7. Cykla dressin! 

I Skåne finns en hel del nerlagda järnvägssträckor där ni kan hyra rälscyklar och susa fram genom lummiga skogar och böljande fält! Rälscyklarna kallas dressiner och uppfanns på 1840-talet, som fordon för inspektörer och reparatörer som arbetade längs tåglinjerna. Dressinuthyrare hittar du bland annat i Björnstorp, Tomelilla, Sankt Olof, Broby och Klippan. De flesta turerna tar nästan två timmar enkel väg, så det är en bra idé att ha med sig picknickkorg och ta en paus längs vägen. Åker ni från Sankt Olof till Gyllebo kan ni kombinera dressinturen med ett dopp i vackra Gyllebosjön, eller en promenad till borgruinen bredvid Gyllebo slott. 



8. Åk ut på grottäventyr

Grottor finns på flera ställen i Skåne. Mest känd är Tykarpsgrottan, en före detta gruva som nu är en besöksgrotta där ni bland annat kan gå på fossiljakt, lära er mera om fladdermöss eller gå på gruvpicknick. På Kullaberg finns vandringsleder som tar er till Silvergrottan, Lahibiagrottan, Visitgrottan och Josefinelustgrottan. I grottan Snuvestuan på Söderåsen finns bänkar och grillplats och på Ivö kan ni leta fossiler i Ugnsmunnarna eller besöka Snapphanegrottan. I Kristianstad kan ni gå på ett spännande äventyr i Skånes största grotta, Balsbergsgrottan, om ni hämtar ut en nyckel till den låsta grinden.



9. Se fornlämningar och spår av vikingarna!

I Skåne finns en hel del att uppleva som handlar om vikingarna och många fornlämningar från vikingatiden har hittats här. I Fotevikens Vikingaby kan du uppleva hur ett typiskt kustsamhälle såg ut kring 800-1050 talet. Vikingatider i Löddeköpinge är en liknande temapark i lite mindre skala, och Trelleborgen i Trelleborg visar hur en vikingatida försvarsanläggning såg ut. På arkeologicentret Uppåkra i Staffanstorp, som var ett politiskt, ekonomiskt och religiöst maktcentrum under vikingatiden, kan ni delta i utgrävningar och hitta spännande fynd! På flera ställen i Skåne kan ni även se runstenar, till exempel vid Simris kyrka, Stora Köpinge Kyrka och Glemminge Kyrka, samt på runstenskullen i Lundagård mitt i centrala Lund. Men Ale stenar i Kåseberga,  Disas Ting i Svarte och Glättagraven i Södra Ugglarp, tillhörde de också vikingarna? Nej, de här gamla skeppssättningarna med stora stenblock har faktisk daterats ända tillbaka till Vendelstiden, och härstammar därför från vikingarnas förfäder!


10. Gör ett besök i djurens värld! 

Skåne har två fina djurparker, Skånes Djurpark utanför Hörby och Ystad Djurpark i Skårby. I Skånes djurpark kan ni lära känna våra nordiska djur, som har det bra i stora, fina hägnader. Här finns dessutom roliga temaparker med dinosaurier och fåret Shaun, samt en spännande höghöjdsbana. I Ystad djurpark kan ni se mera exotiska djur, som wallaby, zebror, kameler, apor, och de söta kapybarorna. Här finns också pool, lekplatser, café och grillplatser för egen matsäck. Tropikariet i Helsingborg är en mysig inomhusdjurpark i fyra våningar, där ni kan hitta allt från smådjur till hajar och krokodiler. Här finns även en klappdamm, där ni försiktigt kan känna på putsarräkor och doktorsfiskar. I Malmöhus slott finns ett akvarium med både vattendjur och insekter, och i Folkets park finns Malmö reptilcenter. Petras Minifarm i Löderup har bondgårdsdjur, och i Kågeröd kan ni gå på safari i Söderåsens älgpark. På Kulturens Östarp i Blentarp kan ni bland annat träffa Linderödsgrisar, i Ängelholms hembygdspark finns åsnor, och i vackra Bosjöklosters slottspark kan ni se minigetter och alpackor. De största kaninerna vi någonsin sett, belgiska jättekaninerna Nina och Aslan, bor vid Pannkaksladan i Höganäs och i Malmö finns magiska handelsträdgården Trädgårdspaletten, där det bor sköldpaddor i små dammar!




11. Samla på härliga konstupplevelser utomhus! 

De största sevärdheterna inne i städerna vill man inte missa, klart att ni ska se Turning Torso, Folkets park, Slottsparken och Moderna Museet när ni är i Malmö, Lundagård, Botaniska trädgården med växthuset och Kulturens friluftsmuseum när ni är i Lund, Dunkers kulturhus, Landborgspromenaden och friluftsmuseet Fredriksdal när ni är i Helsingborg, Tivoliparken, bastionen och regionsmuseet när ni är i Kristianstad eller slottet och citadellskolonierna när ni är i Landskrona! Det är inte alltid så lätt att få barnen med på långpromenad, men ett kul trick är att gå på jakt efter spännande konstverk längs vägen! Leta reda på ovanliga statyer, skulpturer och väggmålningar på förhand, ofta går det att hitta information online. Många av väggmålningarna i Malmö har till exempel gjorts inom ramen för Artscape, och i Helsingborg heter motsvarigheten ArtStreetHbg. Förbered er innan genom att skriva ut bilder på de konstverk ni vill se och gör en liten bingorunda, eller gå på spontan upptäcktsfärd! Gillar ni konst finns det även fina skulpturparker utomhus i skogen vid Snogeholms strövområde, i Svalöv, vid Skissernas museum i Lund och vid Kivik Art Center. En av Skånes allra största konstupplevelser är Wanås slottspark som är full av fantastiska, internationellt kända konstverk.


12. Besök ett ovanligt museum! 

I Skåne finns en hel del udda muséer, som Disgusting Food Museum i Malmö, Leksaksmuseet i Eslöv, Lekoseum i Osby, Teatermuseet i Malmö, filmmuseet Ystad Studios, Svarta Bergens diabasbrott i Lönsboda, Plastens hus i Perstorp och Bärnstensmuseet i Höllviken. I Lund finns Livets Museum, Vattenhallen och den gamla kvartersbutiken Hökeriet. Fina hembygdsparker som visar hur man levde förr i Skånes bygder finns i Hästveda, Hässleholm, Ingeborrarp, Degeberga, Broby och Ängelholm. Ta med egen matsäck så får ni en mysig dag utomhus! Tycho Brahes museum på Ven berättar om hur en av Nordens första astronomer och vetenskapsmän arbetade och levde. I observatoriet kan ni se Tychos gamla instrument, och i museet får ni bland annat veta hur det gick för hans tama älg! 


13. Lär er mera om teknik!  

Många av Skånes specialmuseer är inriktade på teknik. I Ängelholm finns ett flygmuseum, och både på Autoseum i Simrishamn och Johannamuseet i Skurup finns hallar fulla med gamla bilar och motorcyklar från olika tidsepoker. Gillar ni tåg är ett besök på Järnvägsmuseet i Ängelholm givet, och mellan Brösarp och Sankt Olof kan ni göra en mysig resa med ett gammalt ångtåg! Störst av de tekniska museerna i Skåne är Teknikens och sjöfartens hus, som är en del av Malmö Museer. Här kan ni gå in i massor av olika typer av farkoster, se utställningar och göra experiment. Att krypa in i ubåten U3 från andra världskriget är en speciell upplevelse!


14. Lek och tävla! 

Lekland, jumpyards och aktiviteter där man löser mysterier tillsammans finns det gott om här i Skåne, och letar ni utomhusaktiviteter finns det massor av fina temalekparker och minigolfbanor, samt spännande höghöjdsbanor på flera ställen. Funnys Äventyr i Malmö har ett fint, eget koncept där ni kan träffa flera olika figurer ur sagornas värld och Kulturen i Lund har en ny lekutställning nästan varje år, där temat brukar vara någon av våra mest kända sagofigurer. På en del besöksmål med fika och shopping har fina lekplatser vuxit fram, till exempel Bamses värld hos Vellingeblomman, Eriksgårdens stora lekplats med bland annat höhoppning, utomhuslekplatsen på Tirups Örtagård och Mandelmanns magiska trädgård där ni kan gunga ut över dammen. Multisportbana och roliga tävlingar att utmana varandra i hittar ni hos Vidablick utanför Hörby och Äventyrscampen i Sövde. I Malmö kan ni börja dagen med brunch och ett mysigt parti boule i Boulebar, som finns både på Drottningtorget och i Folkets park. Vill ni ha en heldag med lek och äventyr är det Tosselilla Sommarland som gäller! Här finns allt från spännande åkattraktioner till lekpark, djur, bilbana, en damm att ro på och ett härligt badland med flera utomhuspooler, vattenrutschkanor och bastu!


15. Åk utomlands! 

Närheten till Danmark är en av de stora fördelarna med att semestra i Skåne – på mindre än en halvtimme kan ni faktiskt befinna er utomlands! Åk över Öresundsbron till Köpenhamn, med magiska nöjesparken Tivoli, anrika djurparken Zoologisk have, storslagna akvariet Den Blå planet, ikoniska utsiktstornet Rundetårn, Experimentarium, Nationalmuseet och mycket mera! Ni kan också tura med båtarna mellan Helsingborg och Helsingör, eller tågluffa Öresund runt. Längs Själlands östkust kan ni bland annat besöka nöjesparken Bakken, konstmuseet Louisiana, Kronoborgs slott och en mängd mysiga små kustorter.


Bonustips: Sov på ett ovanligt hotell! 

Att gå och lägga sig kan bli ett spännande äventyr det med, om sovplatsen är en cirkusvagn som på Grand Circus hotell i Malmö och Hotell Vagabond i Abbekås, en grotta i Grottbyn utanför Höör eller ett mysigt glampingtält. I Hovdala naturområde kan ni förboka vindskydden Birk, Birka och Ronja i skogen, och övernatta spartanskt på träbritsar med egna liggunderlag och sovsäckar. Det går också att övernatta i tältstugor inne i Skånes Djurpark, och kanske ligga vaken en stund sent på kvällen och lyssna efter spännande ljud, eller vakna tidigt och följa med på en matningsrunda! 

Fler sevärdheter, naturupplevelser och saker att göra i Skåne hittar ni här!  Glöm inte bort att ta fikapauser och ät mycket glass, så att ni orkar mer! ;-)



Boktips för er familjesemester i Skåne!

  • Pysselbok om Skåne, av Helena Berggren. Kul pyssel, klurigheter och klistermärken för barnen, med massor av spännande fakta om Skåne! 
  • Gro i Skåne, av Lisa Brand. Gro bor i en buss tillsammans med mamma Anna och pappa Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten samt hunden Zlatan.Familjen reser runt i de svenska landskapen och upplever många spännande äventyr. Del 1 handlar om Skåne. 
Utflyktstips: 
  • 100 balla ställen i Skåne, av Valle Westesson
  • Vandra med barn i Skåne, av Ida Hildeman och Kenneth Joelsson. 
  • Bästa badutflykterna i Skåne och Halland, av Anna W Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.